Rezultatele studiului PISA 2022, România

Country Note România – gândire creativă

Gândire creativă – itemi publici

 

RAPORT NAȚIONAL – PISA 2022

 

Eveniment de lansare a rezultatelor studiului PISA 2022
București, 5 decembrie 2023

Ministerul Educației împreună cu Unitatea de Cercetare în Educație în calitate de Centru național PISA 2022 au organizat în data de 5 decembrie 2023, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, evenimentul de lansare a rezultatelor studiului PISA 2022.

Prezentările realizate în cadrul evenimentului menționat, respectiv prezentarea doamnei Tanja Bastianic – policy analist OCDE și a doamnei Gabriela Noveanu – coordonator național PISA 2022 sunt disponibile aici:

Dezbaterea „Rezultatele PISA 2022 în contextul reformei naționale în domeniul educației” (8 decembrie 2018), eveniment organizat în marja celei de-a cincea ediții a „Global Forum on the Future of Education and Skills 2030” desfășurat la București în perioada 6-8 decembrie 2023.


Comunicat de presă, 06 decembrie 2023

Referitor la informațiile apărute în media, Unitatea de Cercetare în Educație, în calitate de Centru național PISA 2022, face următoarele precizări.

La data de 24 noiembrie 2023, OCDE a pus la dispoziția țărilor și economiilor participante, Country Notes specifice. Versiunea primită la această dată a fost tradusă și distribuită tuturor participanților la evenimentul de prezentare a rezultatelor studiului PISA 2022, care a avut loc în data de 5 decembrie 2023, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”.

Ulterior acestei date, și anume la 1 decembrie 2023, OCDE a revizuit aceste materiale (https://www.oecd.org/publication/pisa-2022-results/country-notes/romania-cfe329e8/), fără a face precizări în acest sens.

Informațiile relevante din Country Note – România, pe care media le-a menționat, precum și alte analize detaliate cu referire la performanțele elevilor români asociate diverșilor factori de context  se regăsesc în prezentarea realizată în cadrul evenimentului, de către doamna Gabriela Noveanu – Coordonator național PISA 2022 și au putut fi accesate imediat după finalizarea evenimentului de lansare a rezultatelor PISA 2022 (https://www.ise.ro/rezultate-pisa-2022).

O analiză aprofundată a rezultatelor României în context național și internațional este realizată în cadrul Raportului național PISA 2022, care va fi lansat public la data de 08 decembrie 2023, în marja Forumului Global al Educației, în prezența domnului Andreas Schleicher – Director for the Directorate of Education and Skills OECD.

Ca atare, nu se poate pune problema existenței vreunei intenții de a prezenta rezultate parțiale, favorabile, întrucât atât prezentările realizate în cadrul evenimentului de lansare, cât și informațiile din raportul menționat anterior au caracter public și cuprind analize complexe asupra rezultatelor la matematică, lectură și științe ale elevilor din România, cu vârsta de 15 ani, precum și alte analize de context.

Publicat pe 4 decembrie 2023 Evenimente și informații