Tineretul – actor al schimbarii sociale (Ethnic Youth and Transitions to Work)- proiect international

Anul: 2006-2009.

 

 

 

Parteneri:

  • Universitatea din Copenhaga (DK)
  • Institutul de Stiinte Sociale Lisabonna (PT)
  • Institutul German de Tineret (Munich) (D)
  • AREA, Valencia (E)
  • ANSIT, Bucureşti
  • Universitatea din Helsinki (SF).

Finanţare: Comisia Europeană.

Prezentare: Proiectul “Tineretul – actor al schimbării sociale” (acronim UP2YOUTH) aduce laolalta proiecte de cercetare finantate de Uniunea Europeana preocupate de sansele in viata, optiunile si strategiile tinerilor din societatile europene contemporane. Proiectul a fost finantat in cadrul celui de-al saselea Program Cadru de Cercetare al Uniunii Europene.

UP2YOUTH si-a propus sa contribuie la intelegerea rolului tinerilor in raport cu schimbarea sociala. Pentru aceasta, si-a propus o examinare mai profunda a relatiilor dintre structurile sociale si optiunile si actiunile tinerilor. Analizele s-au concentrat pe trei marcatori traditionali ai succesului tranzitiei de la tinerete la varsta adulta, care ocupa totodata un loc central in consultarile actuale privind politica europeana de tineret si Pactul European pentru Tineret: constituirea unei familii, accesul pe piata muncii (cu accent pe tinerii migranti) si cetătenia, in termeni de participare activa.

UP2YOUTH analizeaza felul in care tinerii interpreteaza situatiile de viata, care sunt tot mai precare si incerte, cum aceasta se reflecta in optiunile si strategiile lor, precum si in relatiile lor cu structura sociala.

Fiind finantat ca „Actiune Coordonata”, proiectul UP2YOUTH si-a propus sa contribuie si la integrarea cercetarii sociale in domeniul tineretului la nivel european.

Rezultatele sale au fost folosite si citate de Comisia Europeana in Raportul privind situatia tineretului din statele membre (EU Youth Report / 2009).

Publicaţii:

Publicat pe 9 august 2012 Cercetări pentru TineretProiecte in parteneriat