Euroguidance România – Arhiva

Anul înființării și continuitatea activităților:1999-prezent
Organizația gazdă: Institutul de Științe ale Educației 
Finanțare: Comisia Europeană, prin programul Erasmus+ 
Pagina web: www.euroguidance.ise.ro

Scopul Euroguidance România este de a promova dimensiunea europeană în consiliere şi orientare prin facilitarea schimbului de bune practici şi metodologii între practicienii din domeniul consilierii și orientării, în scopul sprijinirii mobilității transnaționale pentru educație şi muncă.

Grupul ţintă al Euroguidance România îl constituie consilierii din sistemul educațional, cu focalizare directă pe  consilierii școlari din învăţământul preuniversitar. Aceştia acţionează ca multiplicatori ai informaţiei, oferind-o în final beneficiarilor direcţi ai serviciilor de consiliere (elevi, studenţi, profesori, părinţi). Activităţile Euroguidance România se adresează şi consilierilor carierei din reţeaua Centrelor de informare din universități, celor din Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă sau din centrele EURES, precum şi celor care oferă servicii de consiliere pentru tineret.

Apartenență europeană: Actualmente rețeaua europeană Euroguidance include peste 60 de centre în 33 de state europene. Euroguidance România este parte activă a rețelei europene, suntem conectați direct și colaborăm cu toate celelalte centre Euroguidance pentru a aduce în România inovația în domeniul consilierii și orientării și totodată a face vizibile practicile românești la nivel european. Mai multe informații despre activitățile rețelei europene Euroguidance se pot găsi pe pagina web a rețelei: http://euroguidance.eu sau pe pagina web a Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/ploteus/en/guidance-services

Activitățile recente Euroguidance România

Septembrie 2020

Publicația ”Euroguidance Network ‘Highlights’ 2019” este disponibilă pe site-ul Euroguidance. Acest document oferă o privire de ansamblu asupra activității rețelei și realizărilor aferente anului 2019. 

Documentul poate fi descărcat în format PDF accesând link-ul https://www.euroguidance.eu/resources/publications/euroguidance-highlights/euroguidance-highlights-2019

  • La mulți ani, Euroguidance România!

În anul 2019 Euroguidance România a sărbătorit 20 de ani de activitate. Cu această ocazie am realizat un film dedicat Euroguidance România și serviciilor de consiliere și orientare din România, disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=hgQmlQ82png&t=3s

  • Conferința Naționala Euroguidance România 2019

Euroguidance România organizează anual o conferință națională, ca eveniment de conectare și împărtășire de bune practici, la care sunt invitați să participe reprezentanți ai tuturor Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE). Tema celei de-a XX-a conferințe, organizate în 2019 a fost: Învățarea socială și emoțională – dimensiuni și impact în dezvoltarea carierei elevilor. Provocări și soluții pentru consilieri școlari și profesori. Au fost organizate prezentări în plen și ateliere interactive și am avut bucuria de a-l avea invitat prin videoconferință pe Dr. V. Scott H. Solberg Ph.D, profesor la Boston University Wheelock College of Education and Human Development, care a susținut prezentarea: Social and Emotional Learning – Dimensions and Impact On Career Development. Mai multe informații despre conferința din 2019 puteți găsi aici: http://euroguidance.ise.ro/conferinta-nationala-euroguidance-2019/

  • Întâlnirea bianuală Euroguidance 2019

Euroguidance România a găzduit la București în zilele de 9-10 Aprilie 2019 întâlnirea bianuală a rețelei europene Euroguidance. Au participat peste 50 de reprezentanți ai centrelor Euroguidance din Europa, cercetători în domeniul consilierii și orientării, precum și decidenți din domeniul educației România. Evenimentul s-a derulat la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) și a avut loc sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite la adresa: http://euroguidance.ise.ro/intalnirea-anuala-a-centrelor/

  • Cross-Border seminar 2018

Din 2011 Euroguidance România este parte activă a rețelei central-europene Cross-Borders (CBS) care cuprinde 11 țări: Austria, Croația, Czech Republic, Germany, Hungary, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovenia and Slovakia. În anul 2018 am organizat la București în 13-14 noiembrie seminarul internațional Guidance and counselling in the school curriculumExperiences, practices, innovations and responses to current challenges la care au participat 115 practicieni din domeniul consilierii și orientării din cele 11 țări. Seminarul a fost cel mai mare eveniment din România dedicat consilierii și orientării din cea de-a doua jumătate a anului 2018. Informații despre tema seminarului, prezentările și atelierele organizate se găsesc pe pagina evenimentului: http://cbs.ise.ro. Publicația coordonată de Euroguidance România care include contribuțiile tuturor celor 11 țări pe tema seminarului: Cross-Border Compendium 2018 poate fi vizualizată aici: http://cbs.ise.ro/cbs-compendia/ sau poate fi descărcată de la adresa:  de la adresa: http://www.ise.ro/compendium-cross-border-2018/

Pentru mai multe informații despre activitatea Euroguidance România puteți vizualiza această prezentare sau pagina web  www.euroguidance.ise.ro.


RESCUR – Promoting Resilience în School Children

HOPEs – Character Strengths and Positive Education

Cursurile s-au derulat online în perioada 16-25 martie 2021 și au fost susţinute de către PROF. DR. CARMEL CEFAI, Director of the European Centre for Educational Resilience and Socio-Emotional Health, University of Malta.

RESCUR și-a propus să introducă participanţii în problematica rezilienţei şi a modalităţilor prin care cadrele didactice şi consilierii şcolari o pot dezvolta la elevi.

HOPEs și-a propus familiarizarea participanților cu metode și tehnici de dezvoltare trăsăturilor morale pozitive de caracter și construirea și menținerea unor relații pozitive cu ceilalți.

La cursuri au participat peste 70 de consilierilor școlari din județele București, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Constanța, Gorj, Iași, Ilfov, Suceava, Vaslui care la final și-au exprimat feedbackul pozitiv cu privire la utilitatea cursurilor precum și entuziasmul și disponibilitatea de a colabora în viitor cu CNPEE-UCE/ Euroguidance România și în alte proiecte.


Publicații realizate cu sprijinul Euroguidance

Din 1999 până în prezent, echipa Euroguidance România a contribuit la realizarea unor lucrări, care au venit în sprijinul profesioniștilor din România. O parte din lucrările realizate le puteți consulta aici.

 

Publicat pe 8 martie 2019 Arhiva proiecte in parteneriatConsiliere şi Management EducaţionalParteneriate