Cristiana Pufulescu Boca a lucrat la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei în perioada 1996-1998. În prezent, Cristiana este expert în educaţie timpurie în cadrul Asociaţiei CEDP Step by Step şi asigură managementul Grădiniţei Bambi din Bucureşti.
Institutul de Ştiinte ale Educaţiei reprezintă pentru mine anii de ucenicie în profesia de educator. Am avut marea şansă ca încă din timpul Facultăţii de Pedagogie (1991-1996) să întâlnesc oameni dedicaţi educaţiei, în căutarea schimbărilor benefice ale sistemului de învăţământ, dornici de a introducerea pluralismului educaţional în învăţământul românesc şi cu entuziasm pentru cercetarea şcolii şi a bunastarea copilului. Astfel ca în ultimul an de facultate, cand s-au scos câteva posturi de asistent de cercetare la concurs, impreuna cu câţiva dintre cei mai harnici studenţi ai seriei mele, am participat şi am devenit membri unei comunităţi de profesionişti printre care profesori de la facultate, oameni mari ai domeniului, oameni de la care am avut de învăţat pe tot parcursul şederii mele la institut şi după. Este vorba despre dl. Viorel Nicolescu, dl. Eugen Noveanu, dl. Cezar Bîrzea, profesori cu care avusesem cursuri şi seminarii de-a lungul facultăţii, iar care acum netezeau drumul cunoaşterii mele în ale educaţiei prin promovarea nostră, a generaţiei de ucenici, în studii, cercetări, motivându-ne să scriem, să publicăm, să căutăm…
Veneam după 5 ani de facultate dar şi după 4 ani în slujba copiilor, la catedră, învăţătoare şi educatoare în mediul rural. Institutul pentru mine a însemnat puntea de legatură între ce facem în clasă astfel că acel potenţial unic şi pe care suntem datori ca dascăli să-l aducem la suprafaţă şi studiile din domeniu, cele pe care cu sârg le învăţasem în facultate.
În instutut am învăţat ce înseamnă cercetarea calitativă, ce înseamnă să fii un practician reflexiv, să cauţi şi să accepţi perspective noi, să împrumuţi şi să recunoşti idei care schimbă viaţa copiilor.
Cea mai frumoasă cercetare la care am participat în in anii de ucenicie a fost o cercetare a cărei inimă a fost dna Ioana Herseni şi la care am lucrat cu dragele şi respectatele mele prietene Cătălina Ulrich şi Mihaela Ionescu. Cercetarea noastră, prelungită pe mai mult de 2 ani, “Democratizarea vieţii în şcoală” – derulată în şcoli şi grădiniţe din judeţul Botoşani, mi-a dat sensul schimbărilor, am înţeles rolul unei comunităţi de profesionişti şi mi-a redat dragostea cea mare de a fi aproape de copii pentru bunăstarea lor, nevoia şi siguranţa mea de a ma ocupa de educaţia timpurie. Oameni mari şi experienţe valoroase…
Drumurile s-au ramificat, eu mă ocup de mai bine de 10 ani de educaţie timpurie în cadrul Asociaţiei CEDP Step by Step, dar de-a lungul timpului destinul meu s-a mai intersectat cu al institutului prin cercetările derulate, studii. Cu drag şi mare respect sper să mă întorc şi pe viitor la ISE, participând la definirea menirii sale de a aduce aproape oameni ai şcolii şi a le insufla nucleul formării continue şi evoluţiei lor.
Îmi doresc ca ISE să devină un motor al cercetării calitative din România, acela care aduce împreună specialişti din sistemul de învăţământ public, de stat şi privat, modele tradiţionale şi alternative, valorizand inovaţia fiecăruia. Imi doresc să găsesc pe siteul ISE o biblioteca virtual vastă, dar şi o librărie virtuală!
Îmi doresc ca ISE să crească şi să devină o putere a ştiinţelor educaţiei care să ajungă în toate şcolile şi grădiniţele, astfel încât practicienii, de oriunde vor fi, să nu se simtă singuri în faţa multor schimbări, uneori temporare, să-şi găsească aceea cadenţă de care au nevoie toţi oamenii şcolii.
Pentru mine ISE reprezinta începutul profesiei, pasul cu dreptul, oaza de cunoaştere de care aveam nevoie şi atunci şi pe care mă bucur s-o regasesc de fiecare dată când drumul mă poartă virtual pe siteul www.ise.ro sau în Stirbei Vodă nr. 37.
Cristiana Pufulescu Boca, septembrie 2012