Prima întâlnire a Rețelei de cercetare în educație – comunicat de presă

În data de 10 martie a.c., a avut loc prima întâlnire a Rețelei de cercetare în educație, înființată la propunerea Consiliului științific al Unității de Cercetare în Educație, din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Această întâlnire a fost moderată de către domnul prof.univ.dr. Daniel David, în calitate de Președinte al Consiliului științific al Unității de Cercetare în Educație.

La eveniment au fost invitați să participe, alături de membrii rețelei, doamna Ligia Deca, Consilier prezidențial – Departamentul Educație și Cercetare al Președinției României și domnul Valentin Popescu, Director general – Direcția Generală România Educată, din cadrul Ministerul Educației, care au salutat inițiativa de înființare a rețelei de cercetare în educație. La această rețea au aderat, până acum, 22 de instituții de învățământ superior, institute de cercetare și organizații relevante pentru domeniul educației.

Domnul prof.univ.dr. Daniel David a lansat temele pe care rețeaua de cercetare le va explora în perioada următoare:  Politici și practici educaționale bazate pe date de cercetare/dovezi – Evidence based policies and practices in education (coordonator prof.univ.dr. Lucian Ciolan, Universitatea București) și Rolul sistemului hibrid în învățământul universitar (coordonator prof.univ.dr. Adrian Opre, Universitatea Babeș-Bolyai), respectiv, preuniversitar (coordonator dr. Anca Velicu, cercetător Institutul de Sociologie, Academia Română). Fiecare temă va fi abordată de către o echipă de cercetare din cadrul rețelei și va fi valorificată prin rapoarte tematice și documente de poziție care să sprijine fundamentarea unor politici educaționale adaptate contextului actual.  

Rețeaua de cercetare în educație se dorește a fi un instrument flexibil care să dea greutate vocii cercetătorilor, în procesul de luare a deciziilor de politici publice, un mecanism de consultare între decidenți și cercetători/experți din instituții relevante, pentru proiectarea unor intervenții în domeniul educației, bazate pe date de cercetare, pe dovezi.

Rețeaua de cercetare rămâne deschisă instituțiilor interesate, dar și experților în domeniul educației.

 

Unitatea de Cercetare în Educație
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

Publicat pe 16 martie 2022 Evenimente și informațiiISE in actualitate