Kamishibai – la poveşti să spunem ”hai!”

Semnalăm apariția unor resurse educative realizate în cadrul proiectului Kamishibai – la poveşti să spunem ”hai!”, pe care le considerăm utile pentru desfășurarea unor activități de învățare adresate copiilor de 6-10 ani. Proiectul a fost organizat de către Asociația De dragul artei, iar Institutul de Științe ale Educației a fost unul dintre partenerii săi. Cu această ocazie, au fost organizate ateliere pentru copiii din învățământul primar, de la școli din București și Județul Ilfov, și a fost realizat un ghid de aplicare a tehnicii Kamishibai, adresat profesorilor. Poveștile scrise și ilustrate de către copii au fost reprezentate în public la Bibioliteca Metropolitană din București. Toate aceste resurse vor fi accesibile în variată electronica la adresa www.dedragulartei.ro. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu Angelica Mihăilescu (angela_mihailescu@yahoo.com), reprezentant în echipa proiectului din partea Institutului de Științe ale Educației.

Kamishibai, teatrul japonez de hârtie, este o formă de a spune povești copiilor, în care povestitorul se folosește de un set de ilustrații care sunt introduse și derulate într-o scenă mică de lemn. Aceasta metodă de povestire își are originea în templele budiste japoneze din secolul al XII-lea, când calugării foloseau ilustrații pentru a prezenta povești cu conținut moral copiilor sau unei audiențe analfabete.
Odată cu deschiderea educației spre metode interactive și creative și datorită potențialului formativ și interdisciplinar pe care îl are, Kamishibai -ul a început să fie folosit pentru a spune poveștile create și ilustrate chiar de către copii. Micii creatori sunt stimulați emoțional și intelectual să asculte activ, să participe la dialog într-un grup, să creeze împreună o poveste, să o ilustreze cu imagini prin diverse tehnici (imprimare, desen și pictură, colaj) și să o pună în scenă. Astfel, copiii organizează elementele artistice într-un demers creativ și apoi prezintă rezultatul în public sub forma unui spectacol de teatru.

Publicat pe 6 noiembrie 2013 Evenimente și informații